Led lamp vragen en antwoorden

Omdat er nogal wat twijfels en vragen zijn over een led lamp hieronder de meest gestelde vragen en antwoorden over led verlichting.

Wat zijn de voordelen van een led lamp?

LED (Light Emitting Diode) lampjes bieden een groot aantal voordelen ten opzichte van traditionele lichtbronnen, een laag elektriciteitsverbruik, veel langere levensduur, hogere duurzaamheid, geen ultraviolette en infrarode straling en ze zijn kleiner.

Kan een bestaande lamp direct vervangen worden door een led lamp?

Led lampen kunnen als vervanging dienen voor gloeilampen, halogeen- en compact fluorescentie lampen.

Waarom zou ik kiezen voor een led lamp over de goedkopere traditionele lamp?

De aanschaf is dan wel duurder maar over het hele traject is led verlichting goedkoper. Denk hierbij aan de werkelijke kosten van het licht, waaronder de kosten van energie, vervanging en onderhoud.

 • LED verlichting gebruikt veel minder energie. Wanneer geïnstalleerd bij toepassingen met lange werkuren is de terugverdientijd minder dan 2 jaar.
 • LED verlichting heeft een langere levensduur van 30.000 tot 50.000 uur. Dat komt neer op ruim 20 jaar dat geen lampen vervangen dienen te worden.

Werken laag spanning led lampen met mijn bestaande transformator?

Laagspanning led lampen zijn compatibel met magnetische transformatoren. Hebt u echter een elektronische transformator met maar één led lamp aangesloten zal deze waarschijnlijk niet werken, dit omdat het stroom verbruik te laag is. De meest elektronische transformatoren werken pas bij een belasting van minimaal 3 Watt.

Hoe werkt een LED?

De LED (Light Emitting Diode) is een elektronische lichtbron die door het effect van elektro luminescentie werkt. Wanneer een halfgeleider diode is ingeschakeld zullen de elektronen recombineren waarbij de vrijgekomen energie wordt omgezet in licht.

Wat is de kleur van het licht van een led?

De kleur van led lampen wordt weergegeven in Kelvin.  Hedendaagse High Power led’s zijn bedekt met fosfor die het licht converteren van blauw licht naar een breed spectrum van wit licht. Meest voorkomende led lampen kleuren die worden gebruikt zijn:

 • Warm wit  – 2700-3300 K – de kleur van het licht van een traditionele gloeilamp
 • Koel wit – ongeveer 4.000 K – soortgelijk maanlicht, xenon lamp lichte kleur
 • Daglicht wit > 5000 K – ziet eruit als zaklamp, of typische daglicht.

Hoe efficiënt is een led lamp?

De uitvoer van lichtbronnen is licht en warmte. Hoe hoger de ratio licht ten opzichte van hitte, hoe meer efficiënt de lamp is. Hedendaagse led lampen hebben een efficiëntie van ongeveer 50%, in vergelijking met standaard gloeilamp met 2-3% en TL-lampen met 15-20% rendement.

Wat is de levensduur van een led lamp?

Wanneer correct geïnstalleerd en goed geventileerd, gaan led lampen 30.000 tot 50.000 uur mee. Nogmaals, in vergelijking met traditionele lichtbronnen is led verlichting superieur met betrekking tot levensduur.

Wordt de levensduur van een led lamp verkort door frequent aan/uit schakelen?

In tegenstelling tot traditionele lampen wordt de levensduur van led lampen niet beïnvloed door frequent te schakelen.

2 gedachten over “Led lamp vragen en antwoorden

 1. Herman Callens Beantwoorden

  ik heb een aquarium van 2m en 80 cm hoog en de gewone aquariumleds zijn ontoereikend
  Ik had graag een leds verlichting gevonden van 150 -190 cm en max 3,2 cm hoog
  met rode 630 nm -blauwe 460nm – witte 10000 k leds
  Zouden jullie me er eventueel aan kunnen helpen?
  mvg herman

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *