Hoeveel geld kun je besparen met led lampen?

Als traditionele gloeilampen, spaarlampen, bouwlampen, TL’s en dergelijke vervangen worden door led uitvoeringen zal de elektriciteit meter beduidend minder hard lopen. Het gemiddeld verbruik van een led lamp ligt namelijk zo rond de 80% lager dan een traditionele uitvoering.

Natuurlijk is de aankoop van een led lamp duurder maar deze kosten haal je snel weer eruit, dit door de lange levensduur. Led verlichting is dus niet alleen zuiniger maar gaat ook nog eens veel langer mee. Het hoeft dus minder snel vervangen te worden dan menigeen andere verlichting.

Om het één en ander meer duidelijk te maken onderstaand een paar reken voorbeelden.

Kosten vergelijking gloei- en led lamp

Onderstaande kosten vergelijking is met een gloeilamp van 60 Watt en een vergelijkbare LED lamp van 8 Watt die gemiddeld 5 uur per dag aan is. Uitgaande van een kWh prijs van € 0,21:

[one_third]Het 1e jaar zijn de kosten van de:
Gloeilamp € 26,09 (inclusief aanschafkosten)
LED lamp € 7,21 (inclusief aanschafkosten)
Besparing € – 18,88
[/one_third]

[one_third]Het 2e jaar zijn de kosten van de:
Gloeilamp € 26,09 (inclusief aanschafkosten)
LED lamp € 3,21
Besparing € – 22,88
[/one_third]

[one_third_last]Het 3e jaar zijn de kosten van de:
Gloeilamp € 26,09 (inclusief aanschafkosten)
LED lamp € 3,21
Besparing € – 22,88
[/one_third_last]

Gemiddelde besparing per jaar € 21,54. Op 3 jaar tijd is er een totale kosten besparing van € 64,63

 

Specificatie van de berekening:
Het eerste jaar zijn er natuurlijk de aanschafkosten van de lampen. Daardoor zijn de kosten van de led lamp het eerste jaar iets hoger in vergelijking met de jaren erna. De gloeilamp heeft een gemiddelde levensduur van 1000 uur en moet daardoor vaker vervangen worden. Op 3 jaar tijd zijn hierdoor de vervangingskosten van de gloeilamp gemiddeld € 6,00

De LED lamp daar in tegen is iets duurder in aanschaf maar hoeft in bovenstaand voorbeeld niet 1-2 keer per jaar vervangen te worden. Hierdoor zijn er in het tweede en derde jaar geen aanschaf kosten meer. Sterker nog, de komende jaren hoeft de led lamp niet vervangen te worden doordat deze een gemiddelde levensduur hebben van 30.000 uur.

 

Conclusie

Een LED lamp is misschien niet zo goed voor de economie, je hoeft immers niet ieder jaar nieuwe lampen te kopen. Maar zeker beter voor het milieu (minder energie verbruik) en voor je eigen beurs. Met een aangeschafte LED lamp heb je jaren plezier van.

 
Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *