Besparing mogelijk tot 90 procent

Eén van de grootste kosten thuis of in een commercieel gebouw is de verlichting. Door led verlichting te gaan gebruiken is een besparing mogelijk tot 90 procent. De meeste gebouwen bevatten een combinatie van halogeen (omlaag lichten en buiten schijnwerpers), gloeilamp (zoals gemeenschappelijke gloeilampen), Tl-buizen, natrium damp (zoals buiten schijnwerpers en magazijn Hi baai lichten) en andere verschillende soorten verlichting. Vervanging van alle soorten lampen is mogelijk en in het algemeen passen deze in dezelfde fittingen.

Besparing door gebruik van led verlichting

 

Eén van de eenvoudigste dingen om te doen is de gewoonte van het uitzetten van apparatuur en verlichting die niet in gebruik is. Dit lijkt vanzelfsprekend, maar wel een eenvoudig experiment. Bijvoorbeeld als de kinderen niet op hun kamer zijn en toch de lichten aan zijn. Even weg voor een boodschapje of iets anders terwijl terwijl de televisie aan blijft in de woonkamer?

U kunt ook van 75 naar 60 watt gloeilampen gaan maar daar schiet u niet veel mee op. Maar ga naar led verlichting en u kunt van een 50 watt halogeen lamp naar een 5 of 7-watt led model met vergelijkbaar lichtopbrengst. Dat is al een verschil van 45 watt per lamp!

Ook minder warmte ontwikkeling

Led verlichting wordt ook minder warm dan bijvoorbeeld halogeen lampen die temperaturen bereiken tot 320 graden Celsius. Dit betekent bijvoorbeeld ook nadat de overstap naar led verlichting is gemaakt dat de airconditioning minder hard hoeft te draaien wat ook weer besparing oplevert.

Voorbeeld van een stroom rekening

In het onderstaande voorbeeld gaan we uit van 4 lampen van elk 60 watt die gemiddeld 3 uur per dag branden die dan worden vervangen door led lampen van 5 watt. De kWh prijs is € 0,215.

besparing tabel 1

In de volgende tabel een vergelijking met 10 halogeen lampen van 50 watt die vervangen worden door 5 watt led uitvoeringen en 3 branduren per dag.

besparing tabel 2

Stap nu over op led verlichting en kijk wat voor een besparing u kan krijgen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *